Vals geldbiljet van € 50,-

2018-03-31 14:41:08

Foto: archief politie

Haarlem – De politie heeft afgelopen nacht een vals briefje van € 50,– in beslag genomen van een horecabezoeker in Haarlem.

Rond 01.50 uur kreeg de politie een melding van een horecagelegenheid in het centrum van Haarlem dat er was geprobeerd te betalen met een vals eurobiljet. Er bleek na onderzoek door de politie geen sprake te zijn van valse opzet. Het valse geldbiljet is in beslag genomen en zal worden onderzocht door de forensische opsporing.

Hoe herkent u vals geld?
Vals geld is vaak niet van echt te onderscheiden. Veel winkeliers hebben apparatuur om vals geld te herkennen, zoals speciale lampen of pennen. Op de website van De Nederlandse Bank vind je meer informatie en tips waar je op kunt letten. Niet alleen winkeliers, maar iedereen die met contant geld handelt, loopt kans om het slachtoffer hiervan te worden. Vooral bij winkels in tweedehands goederen en handel via internet komt het relatief vaker voor. Ook pizzakoeriers worden vaak slachtoffer. Situaties dus, waarin snel afgerekend wordt met contant geld. Meestal gaat het om biljetten van € 50,– omdat deze dagelijks worden gebruik in het betalingsverkeer. Voor de crimineel betekent dit maximaal rendement, voor het slachtoffer maximale schade.

Technisch onderzoek
In alle gevallen wordt het valse geld door de politie in beslag genomen. De eerste stap is dat de politie een onderzoek instelt naar de vraag of het om echt of vals geld gaat. Is het vals, dan stuurt de politie de biljetten door naar de Nederlandse Bank. Hier wordt het geld bewaard en wordt er onderzoek gedaan naar de herkomst. Op die manier probeert men illegale drukkerijen en verdachten te achterhalen.

Moreel appèl
Wie vals geld in zijn of haar bezit heeft, is het geld kwijt. Als er geen dader bekend is, dan is de schade immers op niemand te verhalen. Sommige mensen kiezen er voor om zelf het geld ook weer uit te geven, in de hoop dat het voor echt wordt aangenomen. Weet dat het strafbaar is, als je dit willens en wetens doet. Wij doen een moreel appèl op slachtoffers om te helpen vals geld uit het circuit te halen en niet een ander met de schade op te zadelen. Daarom: doe melding.

Lokaal nieuws

13-jarige jongen krijgt kopstoot

Haarlem - Een 13-jarige jongen is dinsdagavond rond 20.40 uur mishandeld door vier personen op de Rijkstraatweg in Haarlem. Dit gebeurde ter hoogte van de ijssalon bij het Soendaplein. De jongen had eerder op de Orionweg ter hoogte van het Zaanenpark iets geroepen / een opmerking gemaakt. Dit was voor vier jongens op twee scooters aanleiding het slachtoffer te achtervolgen en ter hoogte van de IJssalon klem te rijden. Daar ontstond een woordenwisseling. Uiteindelijk kreeg de jongen een flinke kopstoot van één van de jongens. Het slachtoffer wist zich los te worstelen en in een nabij gelegen café de politie te bellen. De jongen had door de mishandeling letsel in het gezicht opgelopen. De politie zoekt getuigen van het incident. Mogelijk hebben mensen informatie over de vier personen op de twee scooters. Deze verdachten hebben gestaan in het Zaanenpark en hebben het slachtoffer op de Rijksstraatweg mishandeld. Getuigen kunnen bellen met 0900-8844.

Lees verder...
Verdachte straatroof aangehouden

Haarlem - De politie is op zoek naar eventuele slachtoffers van een 31-jarige man uit Litouwen. De man werd op dinsdagmorgen aangehouden bij het NS-station aan het Stationsplein in Haarlem. Omstreeks 11.30 uur kreeg de politie melding dat een man had geprobeerd een koffer uit de handen te trekken van een 42-jarige Rotterdammer die juist op het punt stond de trein te nemen. Doordat de eigenaar zijn koffer niet losliet, mislukte de straatroof. De gewaarschuwde politie werd door getuigen naar een lunchroom gestuurd, waar de verdachte ingevlucht zou zijn. Hier kon de man worden aangehouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau en is inmiddels in verzekering gesteld. Omdat er ook een soortgelijke melding kwam vanuit een hotel in Haarlem, dat daar een man had geprobeerd koffers te stelen, is het niet onmogelijk dat ook anderen slachtoffer van deze verdachte zijn geworden. Hebt u een dergelijke ervaring? Neem dan contact op met de politie in Haarlem op 0900-8844.

Lees verder...
Bloedspoor leidt naar verdachte

Haarlem - Op dinsdagmorgen hield de politie een 48-jarige Haarlemmer aan op verdenking van het plegen van een inbraak. Een spoor van bloeddruppels wees de politie de weg naar de verdachte. Op dinsdagmorgen kreeg de politie melding van een inbraak in een lunchroom aan de Andalusië. Ter plaatse bleek een schuifpui (aan de zijde van de Europaweg) ingegooid te zijn met een steen. Op de glasscherven zag de politie bloed liggen. Buiten lagen ook druppels op de grond. Het bloedspoor leidde naar een woning aan de Waddenstraat. Hier kon de verdachte worden aangehouden. Hij bleek een verwonding aan zijn hand te hebben. Uit de lunchroom werden in ieder geval sigaretten gestolen. De verdachte is inmiddels in verzekering gesteld.

Lees verder...
Pizzabezorger slachtoffer van beroving

Haarlem - Een pizzakoerier is zaterdagavond in Haarlem rond 21.00 uur het slachtoffer geworden van een beroving. Op de Voorzorgstraat in Haarlem werd de bezorger aangesproken door twee personen. De koerier werd door het tweetal gevraagd te stoppen voor een vuurtje. Toen het slachtoffer stil stond moest hij zijn portemonnee en telefoon afgeven. Dit gebeurde onder bedreiging van een mes. Daarna gingen de twee verdachten er vandoor op een scooter. De politie zoekt getuigen van het incident. Mensen met informatie kunnen bellen met 0900-8844.

Lees verder...
Man opgepakt na diefstal buitenboordmotor

Haarlem - De politie heeft zaterdagochtend rond 07.00 uur een 33-jarige Haarlemmer aangehouden na de diefstal van een buitenboordmotor. Getuigen hadden gezien hoe de man de buitenboordmotor van een boot aan de Raamvest in Haarlem haalde. Agenten zagen de man korte tijd later in de omgeving varen. Op aanroepen van de agenten kwam de man naar de kant. Daar is de verdachte aangehouden. In zijn boot lag een gestolen buitenboordmotor. De man is voor verhoor en onderzoek meegenomen naar het politiebureau. Getuigen hebben bij deze aanhouding een belangrijke rol gespeeld. Dankzij een duidelijk signalement, vluchtroute en snel bellen wist de politie de verdachte aan te houden. Bij heterdaad mag altijd 112 gebeld worden.

Lees verder...
Bekijk al het
lokale nieuws
Tips banner

Landelijk nieuws

Man geëlektrocuteerd bij aansluiten zonnepanelen

Nijmegen - Donderdagavond is een man gewond geraakt bij werkzaamheden in een woning aan de Bronckhorstdreef. Het zou gaan om een medewerker van een zonnepaneleninstallatiebedrijf. Bij de woning waren zonnepanelen aangebracht die de medewerker aansloot in de meterkast. Bij het aansluiten ging het mist en kreeg de man een flinke schok. De man is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Over de toestand van de man is niets bekend.

Lees verder...
Oefeningen voor Airborne-landingen aanstaande zaterdag

Ede - Parachutisten zijn druk aan het oefenen voor de Airborne-landingen voor aanstaande zaterdag. Komende zaterdag springen er rond de 500 parachutisten ter herdenking van de Airborne-landingen in 1944. Tijdens het oefenen raakte 2 parachutisten gewond. Hiervoor kwam onder andere een trauma-helicopter ter plaatse. 1 persoon is met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Lees verder...
Vier doden en twee zwaargewonden bij ongeluk met bakfiets en trein (update)

Oss - Donderdagochtend zijn er vier doden en twee zwaargewonden gevallen bij een ongeval tussen een trein en bakfiets. Het gebeurde bij een bewaakte spoorwegovergang bij de Braakstraat in Oss-West. Meerdere hulpdiensten waren gealarmeerd waaronder traumahelikopters. Volgens ooggetuigen zou het gaan om een bakfiets van een kinderdagverblijf. Er zijn vier doden en twee zwaargewonden, waaronder kinderen. Hoe het heeft kunnen gebeuren is onbekend. Het onderzoek is in volle gang. Update: De vier overledenen zijn 4 kinderen in de leeftijd van 4 tot 11 jaar. Een kind en een volwassen zijn zwaargewond geraakt. De kinderen zaten op kinderdagverblijf Okido aan de Obrechtstraat. Ouders en medewerkers worden daar opgevangen. Volgens de politie waren de spoorbomen bij de overgang dicht. Een ooggetuigen zou hebben gezien dat de remmen van de elektrische bakfiets het niet deden, maar dat kon de politie nog niet bevestigen, dat is onderdeel van het onderzoek. Verschillende mensen, onder wie kinderen hebben het zien gebeuren. Voor hen is slachtofferhulp ingeschakeld. De gemeente heeft een opvanglocatie ingericht in wijkcentrum de Hille. Hier kunnen mensen met vragen terecht.

Lees verder...
Automobilist botst op scooter na negeren roodlicht

Bij een ongeval op de Marchantstraat in Apeldoorn is woensdagavond een meisje gewond geraakt. Het meisje reed op haar scooter over het fietspad en tijdens dat ze de Marchantstraat over stak bij de stoplichten werd ze geschept door een auto. De scooter draaide enkele meters over het asfalt. Het meisje werd na behandeling ter plaatse overgebracht naar het ziekenhuis. Omdat de politie wist dat een van de bestuurders door rood moest zijn gereden, kwam de VOA (Verkeersongevallen Analyse) om de toedracht van het ongeval te onderzoeken. De specialisten hadden al snel door wat de oorzaak was. De bestuurder van de auto was vol door rood gereden aldus de politie. Het onderzoek van de VOA was dan ook snel afgerond en kon de weg weer worden vrijgegeven. Tegen de man wordt proces verbaal opgemaakt. Foto en Video Luciano de Graaf [embed]https://youtu.be/x7qTHbbyGok[/embed]

Lees verder...
Man rijdt met scootmobiel van stoep en raakt zwaargewond

Malden - Woensdagmiddag is een man ernstig gewond geraakt nadat de man met zijn scootmobiel van de stoep raakte. Rond 15:30 raakte de man in de Schoolstraat de macht over het stuur kwijt van zijn scootmobiel, waardoor hij van de stoep reed. Hierdoor kwam de man ten val. Hulpdiensten waaronder de traumahelikopter gingen ter plaatse. De man is onder begeleiding van de trauma-arts per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Nijmegen.

Lees verder...
Bekijk al het
landelijke nieuws